Homemade stok ayam tanpa bahan perasa MSG
yeeaayyy.. kali ni ummi akn berkongsi resepi cara nak buat homemade chicken stock yg tersangat la mudah dan simple.. disamping buat stok ayam, kita blh gak buat chicken paste hasil daripada lebihan dari bahan2 membuat chicken stok ni..
ok tanpa buang masa marilah kita bersama2 berkongsi resepi yer
inilah dia kejadian stok ayam yg ummi dh buat.. klu tgk gambar pn mcm senang kn.. tak byk bahan pon..
Bahan-bahan
1kg rangka ayam ( ummi guna kaki ayam, rib dan isi ayam jer)
2 biji bawang besar d belah empat
5 ulas bwg putih
1 bunjut rempah sup
2 batang lobak merah
3 batang saderi (letak ni stok ayam lg sedap..)
2cm halia
Cara masak
1) masukkan semua bahan2 ke dalam periuk
2) reneh selama 2jam or lebih pn takpa.. lg lama reneh lg sedap stok ayam
3) bila dh masak, tapis semua bahan2
4) air yg tinggal tu la di namakan stok ayam
stok ayam ni blh campur ke dlm bubur bby setiap kali masak.. bubur bby lg bertambah sedap.. yummmyyyy...
Cara penyimpanan stok ayam
stok ayam di simpan dlm bekas kecik untuk penggunaan sekali seperti bekas dadih or bekas ais kiub.. if letak dlm ais kiub, bila dh beku masukkn dlm bekas kedap udara.. ini amat memudahkan kita bila kita ingin menggunakan stok dlm kuantiti kecik dan kerap..
ketahanan mengikut jenis peti sejuk
chiller - 5hari
freezer peti sejuk 2 pintu - 3 bulan
deep freezer - 6 bulan
NAK BUAT APA DENGAN LEBIHAN AYAM DAN BAHAN2 LAIN DLM PENAPIS TU YER?
tarraaaaa... ini lah dia chicken paste yg ummi buat hasil lebihan bahan2 chicken stock..
bahan2 yg ade dlm penapis tu ummi blend.. makanya terhasillah chicken paste ni.. tp ingt jgn plak mommies masukkn sekali ngn tulang2 n halia.. nanti kang jadi lain lak.. hehehe...
so yg ni pn blh mix kn dlm mknn bby.. sooooo yummmyyyyy...
1 comments:
dah lama nk buat, xbuat2..huhu
Post a Comment